fbpx

Rijksmonument Oude Delft 45

Herontwikkeling van de Oude Delft 45

In het hart van de historische binnenstad, aan de bekende, statige Oude Delft 45, is de renovatie van de Witte Hoorn afgelopen maand afgerond.

De gemeente Delft had in juli 2022 een bouwstop opgelegd aan de vorige eigenaar, die zonder omgevingsvergunning velen monumentale details had gesloopt. In april 2023 heeft de eigenaar besloten om het pand in de verwoeste bouwkundige staat in de stille verkoop te zetten. Via een relatie kwamen wij in contact met elkaar en hebben we een overeenkomst gesloten om het gebouw inclusief bouwstop en last onder dwangsom van hem over te nemen.

Samen met architect Leo Harders hebben we met de monumentencommissie in Delft ervoor gekozen om de voorheen zeventien kleine (slaap)kamers terug te brengen naar elf ruime kamers, die meer met elkaar in een open verbinding staan. Meerdere constructieve doorbraken zijn hiervoor doorgevoerd. Wat betreft het woongenot van nu in het achterhoofd hebben we een doorbraak gemaakt in de centrale hal, waardoor hier een grote open woonkeuken kan komen. Daarnaast hebben we veel authentieke details in originele staat teruggebracht voor een karakteristieke look and feel.
Om de begane grond beter aan te sluiten op de eerste verdieping hebben we de draairichting van de binnentrap veranderd. Ook is de bovenste vlieringvloer verwijderd, waardoor twee woonlagen zijn samengevoegd tot één ruime kapverdieping. Alle wijzigingen hebben de courantheid van het monumentale pand sterk verbeterd.

Een Persoonlijke Touch in een Monumentaal Pand

Een opvallende eigenschap van dit project is de mogelijkheid voor de uiteindelijke bewoner om persoonlijke keuzes te maken in de afwerking van het pand. Nu de structuur en de belangrijkste renovatiewerken zijn voltooid, kan de koper de keuken, vloeren en het sanitair naar eigen smaak uitkiezen. Dit biedt een unieke kans om een persoonlijke touch te geven aan een historisch pand uit de zeventiende eeuw. Deze flexibiliteit in de afwerking is zeldzaam bij de renovatie van monumentale panden.

De Oude Delft 45 is een prachtig voorbeeld van hoe de samenwerking tussen verschillende disciplines kan leiden tot een respectvolle en toch innovatieve benadering van monumentenzorg. Het project biedt toekomstige bewoners de unieke kans om een stukje Nederlandse geschiedenis te bewonen terwijl ze genieten van alle gemakken van de moderne tijd.

Oplevering met de gemeente

De succesvolle voltooiing was mogelijk dankzij de nauwe samenwerking tussen de ontwikkelaar, de bouwkundige, de architect en de monumentencommissie van de gemeente Delft. Elk van deze partijen heeft zijn expertise ingezet om ervoor te zorgen dat de restauratie zowel de historische waarde van het pand respecteert als voldoet aan de hedendaagse bouwnormen en wooncomfort.

Het was ons dan ook een bijzonder compliment om van de inspecteur buitendienst en adviseur van de monumentencommissie te horen hoe blij ze met het eindresultaat waren tijdens de oplevering deze week.

whatsapp icon Stel uw vraag