fbpx

financieringsstructuur

Verschillende financieringsstructuren binnen projectontwikkeling

Het herontwikkelen van vastgoed in Nederland biedt momenteel veel kansen in 2024. Afgelopen maand hebben we verschillende projecten aangekocht in Den-haag, Amsterdam en Purmerend. Het doel is om hier nieuwe woningen toe te voegen. Samenwerkingen met investeerders spelen een cruciale rol in het financieren van deze projecten. Deze samenwerkingen kunnen verschillende vormen aannemen, elk met hun eigen voor- en nadelen voor investeerders. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vormen:

1) Equity partnerships:

In deze samenwerkingsvorm brengt een investeerder kapitaal in het project. Hij krijgt hier een aandeel in het eigendom en de potentiële winst voor terug. Enkele voordelen voor een investeerder in deze samenwerkingsvorm zijn dat diegene inspraak heeft in de besluitvorming van het project. En daarnaast een potentieel hoger rendement kan behalen bij succes. Het nadeel is dat de investeerder een hoger risico loopt en ook meedeelt in het potentiële verlies.

2) Hypotheekverstrekker:

Een ander veel gebruikte vorm is het verstrekken van een hypotheek. In dit geval leent de investeerder geld uit aan de projectontwikkelaar. Om zeker te zijn dat zijn geld wordt terugbetaald kan er een hypotheek op het project gevestigd worden. Daarnaast is het ook mogelijk om de projectontwikkelaar in privé garant te laten staan voor de lening. Bij het afsluiten van de hypotheek wordt er een maximale looptijd afgesproken. Gedurende deze periode betaalt de ontwikkelaar rente aan de investeerder. Deze optie is minder risicovol in vergelijking met een equity partnership. Het voordeel is dat een hypotheekverstrekker een vast rendement heeft in de vorm van de rentebetalingen gedurende de looptijd van de lening. Een nadeel is dat de investeerder in deze samenwerkingsvorm niet meedeelt in de winst. In de praktijk zien we dat deze investeerder een lager risicoprofiel heeft.

3) Mezzanine Financiering:

Mezzanine financiering is een hybride vorm van kapitaal dat elementen van zowel schuld als eigen vermogen bevat. Dit kan aantrekkelijk zijn voor investeerders die op zoek zijn naar hogere rendementen dan schuldinstrumenten bieden, maar met minder risico dan pure equity investeringen. Een voordeel is dat je zowel een potentieel hoog rendement kan behalen als dat je vaak een onderpand hebt voor de schuld. Een nadeel is dat dit vaak complex is en in de praktijk alleen gebruikt wordt bij grotere transacties.

4) Crowdfunding:

Dit is een samenwerkingsvorm die we de afgelopen jaar steeds vaker om ons heen zien. Een
vastgoedcrowdfunding platform stelt een projectontwikkelaar in staat om kleinere investeringen van een groot aantal investeerders te verzamelen. Het voordeel is dat je als kleine investeerder met weinig eigen vermogen mee kan doen in vastgoedprojecten. Het nadeel is dat je vaak hoge kosten kwijt bent aan het desbetreffende platform en geen inspraak hebt op het project.

Elke vorm van samenwerking met investeerders in de vastgoedsector heeft zijn eigen set van voor- en nadelen. De keuze voor een specifieke financieringsstructuur hangt af van de risicotolerantie, de investeringshorizon en de gewenste betrokkenheid bij het project van de investeerder. Voor onze projecten werken we meestal samen met particuliere hypotheekverstrekkers. We bieden deze investeerders een solide vast rendement met veel zekerheid en weinig risico.

whatsapp icon Stel uw vraag