fbpx

Huizenprijzen gaan afvlakken in 2019

In 2019 zullen de huizenprijzen gaan afvlakken aldus verschillende economen op de Nederlandse vastgoedmarkt.

De huizenprijzen zijn sinds 2014 enorm gestegen en verschillende records zijn gebroken. In het hele land zijn de huizenprijzen in 2018 gestegen, met als hoogste stijging de prijzen in de Randstad. In Amsterdam was sprake van een toename van maar liefst 20 procent.

Dit komt onder meer door de krapte op de huizenmarkt, wat ertoe heeft geleid dat kopers vaak uitwijken naar andere naastgelegen gemeentes, waardoor ook daar de prijzen flink zijn toegenomen. Een aandrijver van deze stijging is de historisch lage hypotheekrente.

In 2019 wordt verwacht dat de hypotheekrente zal stijgen, wat de aantrekkelijkheid van het kopen van een woning zal verminderen. Dit komt door veranderingen binnen het monetaire beleid van de ECB. De overheid is bezig met het bouwen van nieuwe woningen zodat de krapte op de woningmarkt afneemt. De eerste resultaten hiervan worden in 2019 verwacht. Het aantal verkochte woningen in Nederland zal naar verwachting dalen. In 2018 is het aantal verkochte woningen gemiddeld al zo’n 2 procent gedaald.

Volgens ABN-AMRO en de Rabobank zullen de huizenprijzen in 2019 in de meeste Randstedelijke gebieden met 5 procent afnemen. Beide banken verwachten dat het aantal verkochte huizen met 8 procent zal afnemen.

Of de woningprijzen in 2019 ook echt zullen afvlakken blijft een vraag. Dit zal voornamelijk liggen aan een combinatie van de stand van de hypotheekrente en inflatie, de vraag naar woningen, de Brexit deal en de toe- of afname van buitenlandse kantoren in de Randstad.

Leave a Reply

whatsapp icon Stel uw vraag